چهارشنبه, ۲۹ شهریور ۱۳۹۶، ۰۲:۰۱ ب.ظ
یکی از عمدهترین ترسهای سخنرانی، از یاد بردن نکات و اطلاعاتی است که بر طبق تمرینات قبلی در خاطرتان نقش بسته و در روز موعود قرار است از این اطلاعات بهرهمند شوید. تصور کنید:دانشجو ترم اول جامعه شناسی هستید و قرار است درباره "عوامل بروز اعتیاد در جامعه" صحبت کنید. حال چه اتفاقی میافتد،اگردر روز اجرابه دلیل غلبه نگرانی، هیچیک از مطالب را به یاد نیاورید و نتوانید از عهده وظیفهتان به نحوی شایسته برآئید؟

برخورداری از حافظهای قوییکی از امتیازات سخنوران موفقاست. آنهابا استفاده از این ویژگی خدادادی میتوانند، در صورت لزوم از گنجینه مطالب نگهداشته شده در ذهنشان در آنِ واحد، استفاده ببرند. به همین خاطر است که برخی از سخنوران بصورت فیالبداهه و بدون داشتن متن دستنویس، میتوانند به خوبی اجرا کنند.
البته سخنرانی فیالبداهه یا حفظ شده لزوماً هوش بالای سخنور را در ذهن مخاطب القاء نمیکند؛ گاهی ممکن است، این کار نتیجهای منفی داشته باشد، یعنی مخاطب تصور کند، چون شما برای سخنرانیتان اهمیتی قائل نبودهاید و میخواستید، آنرا سرسری و بیحوصله به انجام برسانید، بدون متن آمدهاید.
از طرفی عکس این موضوع نیز صادق است، سخنورانی که بیش از حد به متن دستنویس خود وابسته هستند، ناخودآگاه این نکته را در ذهن حاضران تداعی میکنند که فرد مذکور اعتماد به نفس ضعیفی دارد، زیرا در بازگویی نکات بدون استفاده از متن عاجز است.
امروزه پژوهشگران برای مشکل کمحافظگی راهحلهای مختلفی را چارهاندیشی کردهاند. شما با انجام این روشها میتوانید، حافظه خود را تقویت کنید تا هنگام سخنرانی، دلواپسی درباره از یاد رفتن مطالب نداشته باشید.

سعی کنید تا جائیکه امکان دارد درباره موضوع سخنرانیتان،مطالعه کنید و در حین مطالعه، زیرِ نکات مهم و کلیدی خط بکشید و در یک برگه آنها را یادداشت کنید.اگر برای سخنرانی خود نیاز به آماری مشخص درباره موضوعتان دارید، هنگام تحقیقات میدانی به نکاتی که سوژههای شما میگویند با دقت گوش فرا دهید و مطالب با اهمیت را یادداشت کنید.
در حین جمع آوری مطالب با تمرکز و دقت کافی عمل کنید. گاهی اوقات بی توجهی به برخی از مفاهیم به ظاهر جزئی و بی اهمیت باعث میشود، ادراک کلی شما نسبت به موضوع خدشهدار شود. پس اگر احساس میکنید بیحوصله یا کسل هستید به خود استراحت بدهید و کارتان را زمانی انجام دهید که سرحال هستید تا ذهن شما بیشترین کارایی را داشته باشد.
به خاطر سپردن مطالب از طریق کدگذاری، یکی از موفقترین روشهای یادگیری آموزشی محسوب میشود. بسیاری از دروس از این شیوه در آموزشهای خود بهره میبرند. بهطور مثال: اغلب کلاسهای حفظ و آموزش لغات زبان انگلیسی و... از این روش استفاده میکنند. در این روش برای به یاد آوردن کلمات از حلقههای اتصال و تداعیهای تسهیل کننده، استفاده میشود. شما نیز میتوانید بین آنچه میخواهید حفظ کنید و آنچه پیشاپیش در ذهن دارید ارتباط برقرار سازید یا از مخفف کلماتی که حاصل کنار هم قرار دادن حروف اول واژههاست، کمک بگیرید.

یکی از ابزارهای تقویت حافظه استفاده از جی5 یا جعبه لایتنر است. با استفاده از این ابزار مطالب مورد نظر خود را در برگههایی کوچک نوشته و چندین بار آنها را بهصورت شفاهی تکرار میکنید. سپس در فاصلههای زمانی کوتاه، آنها را بازیابی و یادآوری کنید.
برای تثبیت اطلاعات در حافظه خود، وقت کافی صرف کنید. حافظه به صورت لحظهای و آنی عمل نمیکند. برای دریافت، پردازش و درک اطلاعات باید وقت بگذارید. بدیهی است سرعت ثبت اطلاعات گوناگون در حافظه، یکسان نیست. مثلاً به خاطر سپردن چیزهایی که مورد علاقهی شما است، زودتر از دیگر چیزها انجام میگیرد.